Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Son Yazılar
    • Bir Geleneği Olmak Mahmud Erol Kılıç
    • Ramazan Risalesi
    • Tasavvuf Risalesi – Bediüzzaman
    • Bir Bilgi Kaynağı Olarak Tasavvufta Keşfin Değeri
    • Şer’i Delil Karşısında Keşf ve İlham İddiası Geçersizdir
    • Keşif ve Keramet – Ali SÖZER
    • Tevessül ve İbni Teymiyye ‘ ye Dair
    • Tevessül Konusunda Doğru Tavır
    Facebook
    Haznevi.net
    • Ana Sayfa
    • Haznevi Ekolü
    • Şeyh Muhammed Haznevi
    • Şeyh Muhammed Muta
    • İSLAM
    • ENGLISH
    • İletişim
    Haznevi.net
    You are at:Home»Son Peygamber»Babasının Vefatından Önce Peygamber Efendimizin Doğumuna İlişkin Görüşler

    Babasının Vefatından Önce Peygamber Efendimizin Doğumuna İlişkin Görüşler

    0
    By admin on 4 Kasım 2015 Son Peygamber

    Rivayetçilerin çoğuna göre Peygamber efendimiz, babası Ab­dullah´ın vefatından sonra doğmuştur. Bununla birlikte Abdul­lah´ın doğumdan sonra vefat ettiğini rivayet edenler de olmuştur. Babasının, Peygamberimizin doğumundan sonra vefat ettiğini söyleyenlere göre, doğumuyla babasının vefatı arasındaki süre kimine göre kısa, kimine göre uzundur. Hatta bazıları bu süreyi üç seneye kadar uzatmışlardır. Zahirilerden olan İbn Hazm, bu konuda şunları söylemiştir: “Muhammed (sav) Mekke´de doğmuş­tur. Kendisi üç yaşını tamamlamadan babası vefat etmiştir. Yine kendisi yedi yaşını tamamlamadan da anası vefat etmiştir.”

    Bu söz, Peygamber efendimizin babasının, kendisinin doğu­mundan 28 ay sonra vefat ettiğini söyleyenlerin ifadelerine yakın­dır. Ancak İbn Hazm´ın söyledikleri, daha uzun bir süreye işaret etmektedir. Çünkü 28 ay, ikibuçuk yıl bile olmamaktadır.

    Avane bin Hakem ve onun babasından rivayet edildiğine göre Abdullah, Resulullah (sav) 28 aylıkken vefat etmiştir. Resulul-lah´ın doğumundan yedi ay geçtikten sonra babasının vefat ettiği­ni söyleyenler de olmuştur.

    Babasının Peygamber efendimizin daha üç yaşındayken baba­sının vefat ettiğini söyleyenlerin görüşlerini asla kabul etmiyo­ruz. Nitekim onun, bundan sonra doğduğunu söyleyenlerin gö­rüşlerini de kabul etmek mümkün değildir. Çünkü rivayetçilerin ittifaklarına göre Peygamber efendimiz, yetim bir çocuk olarak Sa´d oğulllarından Halime´nin yanında kalıp sütünü emmiştir. Halbuki babası hayatta olsaydı, O´na yetim adını vermek müm­kün olmazdı. Süt emzirme süresinin en azı, süt emzirmeyi tam yapmak isteyen kimseler için, iki tam yıl olduğuna göre, Peygam­ber efendimiz doğar doğmaz, ya da doğumundan çok kısa bir süre sonra süt annesi yanına gönderilmiştir. Babası hayatta olsaydı, süt anasına verildiği zaman ona yetim adını vermek mümkün ol­mazdı. Oysa rivayetçilerin ittifakına göre Sa´d oğullarından olan Halime tarafından emzirilmek üzere teslim alındığı zaman, Pey­gamber efendimiz yetim bir çocuktu.

    Ravilerin büyük çoğunluğunun tercih ettikleri görüşe göre, Peygamber efendimiz daha ana karnındayken babası vefat etmiş­tir. ´Tarih´inde İbn Kesir şöyle diyor: “Özet olarak, annesi Pey­gamber efendimize hamile iken babası Abdullah vefat etmiştir. Meşhur olan görüş budur.”

    İbn Sa´d, Abdurrahman bin Ebi Sa´saa´dan rivayet ederek de­miş ki: “Abdullah bin Abdülmuttaiib, Kureyş´e ait kervanlardan biriyle Şam´a doğru yola çıktı. Bu kervan, Şam´daki ticaretini ta­mamladıktan sonra dönüp Medine´ye uğradı. Medine´ye uğradık­larında Abduimuttalib´in oğlu Abdullah,´ hastalanmıştı. “Ben, da­yılarım olan Neccar oğullarının yanında kalacağım” dedi. Bir ay kadar yanlarında hasta yattı. Bunu duyan Abdülmuttaiib, oğullanndan en büyüğü olan Hâris´i, kardeşi Abdullah´a gönderdi. Haris, Medine´ye geldiğinde onun ölmüş ve defnedilmiş olduğunu gördü. Babası Abdülmuttalib ile kardeşleri onu kaybettiklerinden dolayı çok üzüldüler. Resulüllah (sav) efendimiz, o zaman anası­nın karnında idi. Abdullah, 25 yaşındayken vefat etmişti.”

    îbn Kesir´in ifadelerinin de işaret ettiği gibi bu sözlerden anla­şıldığına göre Abdullah, evlenmesinden hemen sonra ya da az bir süre sonra ticaret kervanıyla birlikte sefere çıkmıştır. Vefat ettiği zaman 25 yaşındaymış. Evliliğinden çok kısa bir süre sonra ker­vanla ticari yolculuğa çıkmıştır. Bundan anlaşıldığına göre o, 25 yaşına yakın bir çağında evlenmiştir. Abdullah´ın vefatının şerefli oğlu Muhammed´in doğumundan Önce olduğu hususunda Vakıdi şöyle demiştir: “Bizce Abdullah´ın vefatının, şerefli oğlunun doğu­mundan Önce vuku1 bulduğu, görüşlerin en sağlamıdır.” Hafız İbn Kesir´in de aktardığı gibi bu, en meşhur olan rivayettir. [1]

    ——————————————————————————–

    [1] îbn Kesir, el-Bidaye Ve´n-Nihaye, c. 2, s. 262. –

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    admin

    Related Posts

    Resulullah´a (s.a.v.) Hitap

    Fikri İstikrarsızlık

    Mecusilik

    Leave A Reply Cancel Reply

    • Son Eklenenler
    • Çok Okunanlar
    20 Mart 2017

    Bir Geleneği Olmak Mahmud Erol Kılıç

    4 Haziran 2016

    Ramazan Risalesi

    16 Mayıs 2016

    Tasavvuf Risalesi – Bediüzzaman

    20 Nisan 2016

    Bir Bilgi Kaynağı Olarak Tasavvufta Keşfin Değeri

    18 Nisan 2016

    Şer’i Delil Karşısında Keşf ve İlham İddiası Geçersizdir

    20 Mart 2017

    Bir Geleneği Olmak Mahmud Erol Kılıç

    7 Temmuz 2015

    Şeyh İzzeddin Hazretlerinin Vasiyetleri

    7 Temmuz 2015

    Şeyh İzzeddin Hazretlerinin Hayatı ve Yolunun Özellikleri

    7 Temmuz 2015

    Şeyh Alaaddin Hazretlerinin Dilinden Şeyh Ahmed Haznevi Hazretleri

    7 Temmuz 2015

    Şeyh Hazretin Sözlerinden Seçmeler

    • İslam Kültürü
    17 Kasım 2015

    Abid-Arif

    17 Kasım 2015

    Adak

    17 Kasım 2015

    Adet-i İlahiyye-İstidrac-Mucize

    17 Kasım 2015

    Ağlamak

    17 Kasım 2015

    Ahiret Yolculuğu

    • Haznevi Ekolü
    9 Temmuz 2015

    Allah İsmi Celili İle Zikretmek

    9 Temmuz 2015

    İnşirah Suresi ve Manevi Hayatımız

    9 Temmuz 2015

    Kuran-ı Kerim´de Zikir ve Tasavvuf Yolu

    9 Temmuz 2015

    Vesile Takva Cihad ve Tasavvuf

    8 Temmuz 2015

    Haznevi Mürşidlerine Genel Bir Bakış

    • Şeyh Muhammed Muta
    18 Şubat 2016

    Gerçek Muhabbet

    18 Şubat 2016

    Sünnetin Önemi ve İttiba

    17 Şubat 2016

    12 Rebiülevvel

    15 Şubat 2016

    Allah (c.c.) ve Rasulünü (sav.) Yüceltmenin Hakikatı

    15 Şubat 2016

    Müminlerin Hangisi Daha Akıllıdır ?

    Latest Reviews
    Etiket Bulutu
    abdest ahiret Allah bayram namazı cemaat cuma duası cuma namazı dua edep ehli sünnet ezan fitre gece namazı hac haram hatim hayrı istemek haznevi hilal imam iman irfan islam itikaf kuran musibet namaz niyaz orucun önemi oruç pişmanlık ramazan ramazana veda ramazan ayının büyüklüğü sadaka secde tasavvuf teravih tevbe teyemmüm tövbe umre yakarış yalvarış zekat
    Recent tabs widget still need to be configured! Add tabs, add a title, and select type for each tab in widgets area.
    © 2015 Haznevi.net

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.